CE ESTE CAD?

Computer-aided design (CAD) (Proiectarea asistată de calculator) sau Computer-aided design and drafting (CADD) sunt termeni care definesc utilizarea sistemelor informatice in scopul creerii, modificarii, analizei si optimizarii unui desen sau model.

Uneori inginerii devin si designeri, dar menirea principala a acestora este accea de a intelege cum functioneaza lucrurile si cum pot fi  facute mai bine.   

Sistemul informatic este format din echipamente şi programe care asigură funcţiile necesare în proiectare.

Software-ul CAD este utilizat in scopul creșterii productivitatii muncii proiectantului, îmbunatatirea calitatatii proiectării, îmbunătățirea comunicațiilor prin documentare, precum și pentru crearea unei baze de date pentru fabricație. Rezultatele CAD sunt de cele mai multe ori sub formă de fișiere electronice pentru imprimare, prelucrare sau alte operațiuni de fabricație.

CAD a adus o schimbare revoluționară în industria constructoare de mașini, deoarece, munca inginerilor, proiectantilor si desenatorilor a inceput sa se faca integrat.

In prezent, programele de proiectare asistata de calculator (CAD) variaza de la sistemele de proiectare vectoriala 2D la modelatori 3D pentru solide și suprafață [1].

Instrumentele CAD utilizare in procesul de proiectare:

- Conceptie: Tehnici de modelare geometrica, ajutoare grafice si vizualizare

- Modelarea si simularea: animatie, ansambluri, pachete speciale de modelare

- Analiza: Programe de analiza, programe si pachete dedicate

- Optimizare: Aplicatii dedicate, optimizare structurala

- Evaluare: Cotare: tolerante, lista de material, comanda numerica

Comunicare, documentare: desenarea si extragerea detaliilor, reprezentari umbrite si structurale [2]

 

Pachetele moderne CAD permit rotații în trei dimensiuni, astfel incat un obiect poate fi vizualizat din orice unghi dorit, chiar și din interior spre exterior. Unele software-uri CAD pot realiza modelare matematică dinamică.

CAD este utilizat în principal pentru detalierea modelelor ingineresti 3D si/sau a componentelor fizice ale desenelor 2D, precum si pe tot parcursul procesului de proiectare inginereasca, pornind de la proiectarea conceptuală și dispunerea produselor (pieselor), prin rezistență și analiza dinamică a ansamblurilor pentru definirea metodelor de fabricație a componentelor.

De asemenea, CAD poate fi utilizat si pentru a proiecta obiecte. Multe aplicații CAD oferă capabilități avansate de randare (faza finala intr-o productie 3D) și animație, astfel încât inginerii pot vizualiza mai bine piesele, si ansamblurile poiectate.

CAD a devenit o tehnologie deosebit de importanta în sfera tehnologiilor asistate de calculator, cu beneficii, in ceea ce priveste costurile de dezvoltare ale produsului si un ciclu de proiectare foarte mult scurtat [1].

 Exemplu .......................

Desen spaţial (3D) pentru șurub

 

Modelul structural al șurubului: rezemarea (stanga, translatiile anulate pe suprafata cilindrică) şi încărcarea (dreapta), 10000 N.

 

Modelul structural al șurubului: discretizarea cu elemente solide (tridimensionale), imaginea proiecției discaretizării pe frontiera modelului structural al șurubului.

Harta câmpului de tensiune echivalentă (Von Mises) pe frontiera modelului structural, în Pa sau N/m2.

Harta câmpului de tensiune echivalentă (Von Mises) pe frontiera modelului structural, în Pa sau N/m2.

 

 

Bibliografie

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Computer-aided_design

[2] http://www.sim.tuiasi.ro/wp-content/uploads/Toma-BPTAC-Notite-de-curs.pdf